Bokanmeldelse: Will it waffle?

Foto: Forlaget

På den internasjonale vaffeldagen er det vel få ting som er så passende som å anmelde boka «Will it waffle?» av Daniel Shumski. Dette er en bok som jeg har hatt mye glede av siden den kom ut i 2014 og den er fremdeles tilgjengelig på Amazon.

Hele konseptet med boka er å vise hvor mye mer enn bare vafler du kan lage med vaffelhjernet ditt, så faktiske vaffeloppskrifter har det bare blitt plass til et par av på slutten av boka. Man savner overhodet ikke flere vaffeloppskrifter, det er alt det gøye man kan gjøre med vaffeljernet som gjør dette til en unik og fascinerende bok.

Boka er delt inn i seks kapitler:

  • Kapittel 1: Redskap, teknikker og notater til oppskriftene
  • Kapittel 2: Frokost og brunch
  • Kapittel 3: Hovedretter
  • Kapittel 4: Snacks og småretter
  • Kapittel 5: Desserter
  • Kapittel 6: Vafler

Dette er altså en bok som favner vidt til tross for sitt ganske smale utgangspunkt. Boka byr på retter som rutete grilled cheese, vblt (vaflet bacon, lettuce, tomato sandwich, mac and cheese, gnocchi, tamale, bananbrød og Wapple Pie for å nevne noen.

Selv har jeg brukt vaffeljernet til å lage alt mulig rart siden jeg var student på slutten av 90-tallet, det var derfor veldig gøy å lese om noen som har dratt det enda lenger enn meg. Hvis jeg skal tillate meg å kritisere noe så måtte det være at forfatteren kunne ha brukt litt mer tid på å forklare grunnen til at et vaffeljern gir så gode resultater og at dette er langt i fra noen artig gimmick.

For grunnen til at vaffeljernet er så utrolig velegnet til å gjøre stort sett all mat bedre, er nettopp det at den på grunn av sin fysiske form gir så mye større overflate enn f. eks. en stekepanne eller til og med en panini-grill. Større overflate gir et større område maten har blitt brunet. Brun mat = maillard-reaksjon. Maillard-reaksjon = deilig mat.

Som en vanlig kokebok vil jeg gi denne boka et meget solid terningkast 5. Som den herlige nisjeboka for matnerder som den egentlig er, så er dette et klart terningskast 6. Will it waffle har en layout som passer meget bra til temaet, bildene er kjempefine, boka er lett å finne frem i og forfatteren har en herlig avslappet og lettfattelig tone hele veien.

Bravo!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s