Blåbærsorbet

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Jeg vet ikke hvordan det står til der du bor, men her på Sørlandet har det begynt å dukke opp stadig flere blåbær ute i skogen. Da er det om å gjøre å kjenne sin besøkelsestid og høste av naturens overflod mens vi kan. Her er en fin sommerdessert som inneholder både blåbær, jordbær og bringebær.

Blåbærsorbet
Ingredienser:
600 g blåbær
130 g sukker
30 g flytende glukose
frøene av en vaniljestang

Fremgangsmåte:

  • Varm opp ingrediensene på middels sterk varme til de småkoker og sukkeret er oppløst.
  • Kjøl blandingen glatt og jevn i en stavmikser og hell den gjerne gjennom en finmasket sil for å fjerne alle klumper.
  • La blandingen stå i kjøleskapet over natten og kjør i ismaskin i god tid før servering.
  • Kjør blandingen til den har ønsket konsistens, ca. 30-40 minutter.
  • Denne oppskriften passer også bra for PacoJet, for dem som det.

Sjokolademousse
150 g mørk sjokolade med 50-60% kakaomasseinnhold
75 g usaltet smør
1/2 dl espresso eller sterk kaffe
1 gelatinplate
2 eggeplommer
2 eggehviter
50 sukker

  • Smelt sjokoladen i vannbad sammen med smøret.
  • Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i minst 5 m inutter og rør ut i den varme espressoen/kaffen.
  • Bland kaffe/gelatin-blandingen sammen med sjokoladen og smøret til du har en jevn masse.
  • Tilsett de to eggeplommene og rør sammen til også dette bli en jevn masse.
  • La blandingen stå i romtemperatur til den har nådd ca. 30 grader, det pleier å ta ca. 30 min.
  • Deretter pisker du eggehvitene og sukkeret til du har marengs og vender inn i den litt avkjølte sjokoladeblandingen.
  • Helles over i silikonformer (jeg bruker halvkuler med 4 cm diamater).

Bringebær fluid gel
200 bingebærpuré
300 g sukker
3 dl vann
1 g agar pr 100 g væske, i dette tilfellet kan du rundt nedover litt og bruke 5 g agar agar.

  • Vei opp blandingen av kirsebærpure, vann og sukker og tilsette 1 g agar agar per 100 g væske. Rør godt rundt og kok opp og la det koke i 3-5 minutter.
  • Hell over på en boks eller målbeger og la det avkjøle seg til det stivner, ca. 2 timer i romteemperatur.
  • Ha geleen over i en blender til blandingen er glatt og jevn, ca. 2 minutter.
  • Hell over på flaske og bruk som pynt på kaker og desserter.
  • Holdbarhet er ca. 1-2 uker i kjøleskap.

Crumble
450 g mandler, uten skall
200 g sukker
100 g hvetemel, evt. glutenfritt mel
95 g smør, smeltet
frøene av én vaniljestang

  • Kjør alle ingrediensene i en blender eller kjøkkenmaskin til de har en forholdsvis jevn konsistens.
  • Stek i ovn på 175 grader i ca. 10-15 minutt, til den begynner å samle seg.
  • Kjøl ned og kjør til grøve smuler i blender eller kjøkkenmaskin.

Anrett som på bildet – lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s