Juleribbe

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Dette er mitt lengste blogginlegg noensinne, så for at ikke altfor mange skal miste interessen før de har kommet halvveis, skal jeg like så godt komme med noen høydepunkter allerede helt i begynnelsen. Ved å lese dette innlegget får du lese mer om:

 • At du ikke trenger å steke ribba med skinnsiden ned, hverken for å få saftig kjøtt eller deilig, sprø svor. Det holder i massevis med langtidssteking på lav temperatur.
 • At der er salt som gjør den beste jobben med å myke opp skinnet og legge til rette for sprø svor.
 • Som alltid: Natron er vår venn.
 • Et rikelig lag med fett under svoren gjør det lettere å få den sprø.
 • Sous vide er en fantastisk metode til å lage ribbe med, men du må bruke det i kombinasjon med stekeovn for å få sprø svor.
 • Man kan fjerne svoren, tørke den og fritere den og servere den knasende og sprø ved siden av ribba.
 • Den villeste metoden jeg har kommet frem til er å fjerne svoren, behandle den i ultralydbad for så å «lime» den på igjen med såkalt transglutaminase – også kjent som kjøttlim.

_________

Inntil for 3 år siden hadde jeg aldri lagd ribbe før, men det var et upresist svar fra en TV-kokk som tente interessen min for å finne frem til den beste måten å tilberede denne deilige, norske juleklassiskeren på.

Som mangeårig og ivrig seer av det populærvitenskapelige underholdningsprogrammet «Mythbusters» på Discovery Channel, så er jeg veldig glad i å se myter falle fra hverandre og aller gøyest er det jo når jeg selv kan bidra til å riste litt på folks oppfatninger av hva som er rett og galt. I tilfellet juleribbe luktet jeg ugler i mosen da en jounalist spurte en kokk på TV om hvorfor man måtte steke ribba med svoren ned i vann før man så snudde den og til slutt steke den på høytemperatur. Svaret var, som vi får høre så mange ganger når det gjelder mat, «fordi det blir best sånn». Dette måtte jeg til bunns i.

Det som er fascinerende med ribbe er at den kombinerer to ting som nesten burde være umulig: Selve kjøttet skal være mykt og saftig, mens svoren skal være skal være knusktørt og knasende sprøtt. Det ene krever lav temperatur, mens det andre krever høy temperatur. Hver for seg er jo ikke dette vanskelig, men jeg kan godt forstå at oppgaven kan virke overveldende når man vet at dette skal skje på et og samme stykke kjøtt.

For det ser ikke ut som om noen har lyst til å fortelle deg det, men det er egentlig ikke vanskelig å få til sprø svor. Jeg vet ikke hvorfor kokker og matbloggere liker å fremstille det som om det er vanskelig, for sprø svor er virkelig ikke et av naturens store mysterier i det hele tatt. Det er imidlertid mye interessant matkjemi bak det å få til en helt perfekt ribbe til jul, men det vil ikke si at det er spesielt vanskelig av den grunn. Tid og varme er, som så mange ganger før våre beste venner, men hvis du drar på med litt salt også, så kan du senke skuldrene betraktelig før jula for alvor setter inn.

Sprø svor
For å lage den perfekte ribba må vi første sette oss inn i hva som gjør svoren sprø, kjøttet saftig og hvordan man kan oppnå dette samtidig. La oss gå rett på det forgjettede land først som sist, nemlig sprø svor.

For å få sprø svor må du bryte ned det massive bindevevet i svoren, som altså er huden på grisen. Ja, helt enig, det høres bedre ut når man sier svor. Skinnet på grisen er tykt og evolusjonen har gjort den tøff og motstandsdyktig slik at den kan beskytte grisen for vær og vind, men også fra angrep fra andre dyr. Ingen lett materie å tak i der, altså.

Det er vanlig å tro at svor inneholder veldig mye fett, og det er forsåvidt sant, ihvertfall rett under svoren. Men svor inneholder også vann og først og fremst mye bindevev, og det må brytes ned over lang tid på lav temperatur. Salt hjelper også veldig her. I tillegg til at bindevevet må mykes opp, så må mest mulig av vannet i svoren drives ut og bindevevet må varmes opp slik at det koagulerer og blir stivt, noe som igjen blir til sprø svor.

Hvis vi skal sammenlikne bindevevet med noe annet vi kjenner fra kjøkkenet så kan det f. eks. være gjærbakst og proteinnettverket som dannes når vi tilsetter vann i mel og det dannes glutennettverk av proteinene glutenin og gliadin. Her er det ikke CO2 som fanges inne i glutennettverket mens gjæren vokser, men vann i svoren som utvider seg når det gjøres om til gass og er med å utvider svoren.

Og nå kommer nemlig trikset som egentlig ikke er noe triks, men en konsekvens av det som har skjedd i ovnen i alle timene som har gått siden du satt herligheten i ovnen og ikke minst det som skal til å skje de neste 20 minuttene. Ved å øke temperaturen fra 120 til 260 grader vil vannet og lufta som er fanget inne i proteinnettverket i svoren begynne å utvide seg i de tusenvis av boblene som har oppstått. Luftboblene vil vokse seg større og større og til slutt vil varmen fra ovnen gjøre at boblene stivner og den supersprø svor er herved i boks – hver eneste gang.

For det er nemlig dette nettet av proteiner som er nøkkelen til suksess og det er også derfor du trygt kan slutte å koke ribba med svorsiden ned for så å snu det glovarme stykket med kjøtt. For hvis du skrur ned temperaturen i ovnen og lar ribba langtidssteke vil du ikke bare få et saftigere kjøtt og en sprøere svor, og du vil også fjerne noe av det mest stressende man gjør på kjøkkenet hele året sett under ett.

For det er jo egentlig ikke så gøy å stå der i finstasen, kanskje til og med med høye hæler eller i den nye dressjakka, å skulle manøvrere en 5 kilo tung og glovarm ribbe som når som helst kan glippe ut av klypene og ned i et lite basseng av glovarmt vann og fett.

Ruting av svor
Hovedfunksjonen til rutete svor er drenering av vann og fett fra ribben, slik at saltet går litt ned i svoren og eventuelt ned mot kjøttet. Dette dreningen hjelper også til med å motarbeide at du får en liten dam av vann og fett hvis du ikke har plassert noe litt høyt under ribba. Mens jeg har skrevet dette innlegget har jeg hatt kontakt med Bjørn-Tore Teigen, som er kjøttansvarlig i Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Hans beste tips når det gjelder ruting av svoren er å holde fingrene under ribbe-stykket for å kjenne hvor benene går. Ta utgangspunktet i plasseringen av bena når du ruter svoren, slik at du legg kan kuttet gjennom svoren uten å treffe bena. Kjempebra tips der fra en av dem som kan mest om kjøtt i Norge.

Forhøying av ribba
Det er et ganske kjent triks å bruke en liten tallerken for å heve ribba for å legge til rette for dreneringen. Problemet med det er at formen på undersiden av ribba varierer fra gang til gang og det er ikke sikkert at en tallerken gjør jobben godt nok. Jeg anbefaler derfor å bruke en eller flere sammenrullede baller av aluminiumsfolie til å justere høyden. Det skal ikke være en stor kul på ribba, men formen skal være slik at det ikke legger til rette for en liten damm med vann og fett midt på svoren. Den delen vil i så fall aldri bli sprø.

Salt, krydder og smakstilsettinger
Jeg er normalt veldig liberal med krydder og smakstilsettinger, men akkurat når det gjelder tradisjonell julemat er jeg ikke det. Til ribba bruker jeg bare salt og pepper, men du kan selvsagt bruke hvilke som helst krydder du vil. Smaker som passer til svinekjøtt generelt er for eksempel:

 • Stjerneanis
 • Hvitløk
 • Baslikum
 • Laurbærblad
 • Kardemomme
 • Cayenne
 • Gressløk
 • Kanel
 • Nellik
 • Fennikelfrø
 • Sennepsfrø
 • Sitron
 • Pepper

Kjøtts evne til å ta til seg smak er generelt sterkt overdrevet, så det er først og fremst overflaten på kjøttet det er snakk om når man tilsetter smak på ribba. Som sagt tidligere foretrekker jeg selv bare salt og pepper akkurat på selveste juleaften, men hvis man skal har ribbe før eller etter juleaften er det jo bare å la det stå til. Siden det ikke er nødvendig å koke/dampe ribbe med svoren ned, så har man heller ikke noe vann å ha alt krydderet i. Jeg forslår derfor å lage en tyktflytende paste med litt nøytral olje og evt smøre ribba inn med det før du setter den til i kjøleskapet.

Hvis du kjenner en smak av krydderet du har tilført innover i kjøttet, så er det som regel en illusjon frembrakt av at du fører smakene på overflaten nedover i kjøttet når du tygger i det med tennene.

Salts betydning for sprø svor
Salt har en stor betydning for sprø svor, nemlig fordi den gjør at det tidligere nevnte bindevevet løser seg opp og legger til rette for mange små luftbobler som igjen gir sprø svor når de tørker og stivner. Det er mange som legger salt oppå svoren og lar ribba ligger i kjøleskapet natten over. Dette er i utgangspunktet en god løsning, men hvis du legger kjøttet i en saltlake (brine på engelsk, for dem som vil google oppskrifter på gode saltlaker) som vil svor løses opp enda bedre. Argumentet om at saltet er med på trekke vannet ut av svoren er det lite hold i, siden det er så lite vann i svoren i utgangspunktet.

Et annet lite triks er å tilsette litt natron til en eventuell saltlake. Natron er som kjent basisk og basiske miljøer en enda bedre for å bryte ned bindevevet i svoren. Det er ikke mye natron som skal til for å gi effekt og det gir ingen smak til hverken ribbekjøttet eller svoren i de beskjedne mengdene det er snakk om.

Fett og kvalitet på kjøttet
Som alltid har kvaliteten på råvaren betydning for sluttresultatet når du lager mat. Her er det også en god matkjemisk grunn til å velge kjøtt av god kvalitet og og det har med mengden fett å gjøre. Ved å velge ribbe av en gris som ikke har vokst så kjempefort og uten så mye kraftfôr, så får man mer underhudsfett på ribba enn det man vil få en billigere varianter.

Grunnen til at dette har noe å si er at man får høyere temperaturer med fett enn med vann, siden vannholding mat ikke kan nå over hundre grader uten at den meste av vannet har fordampet først. Ved å ha et forholdsvis tykt fettlag rett under svoren vil man få en enda høyere temperatur rett under svoren, noe som igjen gjør at svoren tørker fortere og det er lettere å få en tørr og sprø svor. Takk til Bjørn Tore Teigen for det tipset også.

Forskjellige metoder å steke ribbe på
Det er som kjent mange veier til Rom og jeg har kommeet frem til 5 forskjellige måter å gjøre dette på. Felles for dem alle er at de gir deilig og saftig kjøtt, mens svoren blir kjempesprø. Metodene avhenger litt av hva du har av utstyr og ikke minst hva du ønsker å bruke av tid og arbeid på dette. Alle metodene tar utgangspunkt i at du beregner 500 g ribbe pr person.

 • Metode 1
  Vanlig utstyr 1. Første metode innebærer ikke annet utstyr enn en vanlig stekeovn og et kjøleskap. Metoden er ganske lik det man er vant med, bortsett fra at den innebærer langtidssteking på lav varme uten at man skal drive å steke den med svoren ned først for så å snu den med svoren opp mens den enda er varm.
 • Metode 2
  Vanlig utstyr 2. Andre metode innebærer en saltvannslake med krydder og natron, to dager i kjøleskap og langtidssteking.
 • Metode 3
  Sous vide. Den tredje metoden består av saltvannslake, to dager i kjøleskapet og avslutning i ovnen for å få svoren sprø.
 • Metode 4
  Sous vide med dehydrering og fritering av svoren.
 • Metode 5
  Full pakke. Sous vide og fjerning av svoren for så å behandle den i ultralydbad og lime den på igjen med transglutaminase.

Metode nr. 1 – Vanlig utstyr I

 • Kvelden før: Ha rikelig med salt på svoren og legg den i kjøleskapet.
 • Med utgangspunkt i at middagen skal serveres kl. 17.00 skrur du på ovnen kl. 08.00 om morgenen på 120 grader uten varmluft.
 • Sett ribba inn i ovnen med svorsiden opp og stek midt i ovnen på 120 grader i 8-10 timer, alt etter som når du står opp om morgenen.
 • For å få sprø svor tar du ut ribba av ovnen og lar den hvile seg seg på kjøkkenbenken mens du skrur opp ovnen til 250 grader – alle tidene her i artikkelen er skrevet uten bruk av varmluft, bortsett fra her på slutten. Stek så kjøttet på midterste rille i ovnen til svoren er sprø, ca. 20-30 minutter. Jeg unngår å sette på grillelementet, siden er er veldig fort gjort å svi svoren med så høy varme.

Metode nr. 3 – Vanlig utstyr 2

 • To dager før: Legg ribba i et kaldt vannbad med en 3% saltvannsløsning i kjøleskapet i 1-2 dager, selv foretrekker jeg 2 dager i forveien. Tilsett 1 ts natron pr liter væske for at bindevevet skal blir enda mer opppløst. Hele ribbe skal da ligger under vann.
 • Med utgangspunkt i at middagen skal serveres kl. 17.00 skrur du på ovnen kl. 08.00 om morgenen på 120 grader uten varmluft.
 • Sett ribba inn i ovnen med svorsiden opp og stek midt i ovnen på 120 grader i 8-10 timer, alt etter som når du står opp om morgenen.
 • For å få sprø svor tar du ut ribba av ovnen og lar den hvile seg på kjøkkenbenken mens du skrur opp ovnen til 250 grader – alle tidene her i artikkelen er skrevet uten bruk av varmluft, bortsett fra her på slutten. Stek så kjøttet på midterste rille i ovnen til svoren er sprø, ca. 20-30. Jeg unngår å sette på grillelementet, siden er er veldig fort gjort med så høy varme.

Metode 3 – sous vide

 • Tre dager før: Legg ribba i et kaldt vannbad med en 3% saltvannsløsning i kjøleskapet i 2 dager. Tilsett 1 ts natron pr liter væske for at bindevevet skal blir enda mer opppløst.
 • Ha kjøttet over i en eller flere sous vide poser og har ribbe i et temperaturkontrollert vannbad i på 63 grader i 30 timer.
 • Med utgangspunkt i at middagen skal serveres kl. 17.00 skrur du på ovnen kl. 12.00 om formiddagen på 120 grader uten varmluft.
 • Sett ribba inn i ovnen med svorsiden opp og stek midt i ovnen på 120 grader i 4-5 timer, alt etter som når du står opp om morgenen. Grunnen til at jeg den i ovnen i noen timer på lav varme er for å virkelig tørke ut svoren. Man kan fint sette ribbe direkte i ovnen på høy temperatur og få det som tilsynelatende sprø svor. Det er imidlertid slik at hvis du ikke er nøye med å få ut mest mulig vann av svor så vil den, selv om den blir sprø, allikevel inneholde så mye væske at den ikke blir sprø igjen hvis du f. eks. vil spise den dagen etter.
 • For å få sprø svor tar du ut ribba av ovnen og lar den hvile seg seg på kjøkkenbenken mens du skrur opp ovnen til 250 grader – alle tidene her i artikkelen er skrevet uten bruk av varmluft, bortsett fra her på slutten. Stek så kjøttet på midterste rille i ovnen til svoren er sprø, ca. 20-30. Jeg unngår å sette på grillelementet, siden er er veldig fort gjort med så høy varme.

Metode 4 – sous vide med dehydrering og fritering av svoren.

 • Dette gjøres som metode 3, bortsett fra at du skjærer av svoren for å fritere denne. Dette er en metode som er beskrevet av både Rene Redzepi i hans bok «A work in progress» og Heston Blumenthals «Heston at Home». Min matbloggkollega matlidenskap.blogspot.com har også beskrevet metoden, så da kan dere like godt lese hans innlegg frem for at jeg skal bruke tid og krefter på å skrive akkurat det samme.
 • Følg altså fremgangsmåten til metode 3 forøvrig, bortsett fra slutten, hvor du ikke skal prøve å får svoren sprø.

Metode 5 – full pakke

 • Metode 5 er i vesentlig grad lik metode 4, bortsett fra at du her skal skjære av svoren, vakuumpakke den og ha den i ultralyd på i 1 times tid på 40 Khz. Dette gjør at at proteinnettverket i svoren blir enda mer oppløst enn noen av de andre metodene som er beskrevet og man kan, utrolig nok, få et enda mer sprøtt svor.
 • Tre dager før: Legg ribba i et kaldt vannbad med en 3% saltvannsløsning i kjøleskapet i 2 dager. Tilsett 1 ts natron pr liter væske for at bindevevet skal blir enda mer opppløst.
 • Skjær av svoren og ha kjøttet over i en eller flere sous vide poser og har ribba i et temperaturkontrollert vannbad i på 63 grader i 30 timer. Kjøl ned kjøttstykket i isbad slik at det blir helt kaldt.
 • Hvis middagen skal serveres kl. 17.00 skrur du på ovnen kl. 09.00 om formiddagen på 120 grader uten varmluft.
 • Ha svoren i et ultralydbad i 1 time på 40 Khz. Ta svor ut av posen og strø et jevn lag med transglutaminase (Activa RM) med en liten sil. Ha på svoren og vakumer alt sammen. La ligge i kjøleskapet i noen timer slik at transglutaminasen får satt seg.
 • Sett ribba inn i ovnen med svorsiden opp og stek midt i ovnen på 120 grader i 4-5 timer, alt etter som når du står opp om morgenen.
 • For å få sprø svor tar du ut ribba av ovnen og lar den hvile seg seg på kjøkkenbenken mens du skrur opp ovnen til 250 grader – alle tidene her i artikkelen er skrevet uten bruk av varmluft, bortsett fra her på slutten. Stek så kjøttet på midterste rille i ovnen til svoren er sprø, ca. 20-30 minutter. Jeg unngår å sette på grillelementet, siden er er veldig fort gjort å svi svoren med så høy med så høy varme.

Lykke til!

Reklamer

111 kommentarer om “Juleribbe

 1. Likte veldig godt denne guiden, men hva med sausen? Jeg har tidligere brukt Hellstrøm-metoden der ribben ligger opp ned i vann først, deretter riktig vei, i vann. I vannet er det typiske aromatiske grønnsaker som hvitløk, sjalott og gulrot. Dette gjør at jeg får en kraft som er en utmerket base for en saus.
  Med metodene du nevner kommer det veldig lite kraft. Mye av væsken vil fordampe og man sitter gjerne bare igjen med ribbefettet. Hvordan lager du sausen til ribben?

   1. Det har jeg gjort også. Men jeg tenkte imidlertid å videreformidle teknikk 2 til noen som ikke eier et sous vide vannbad. Er alternativet da å koke sin egen kraft på forhånd å bruke denne? Eller kan man fortsatt legge aromatiske grønnsaker i ovnen under ribben sammen med litt vann? Tror du dampen vil ødelegge for sprø svor eller den lange prosessen tørke alt ut?

 2. Nå går ribba i ovnen uten koking først.
  Blir spennende.
  Har også trua på at det er langsteking som er tingen .
  Sist her jeg stekte ribbe med 3 kvarters koking først vel å merke og 8 timers steking , så bare skled kjøttet av pinnen . Såå mørt og en knall sprø svor .

 3. 3% Saltvannsløsning, er det så enkelt som 3 vektprosent – slik at jeg f.eks. blander 30 gram salt i 0.97 (~1) liter vann?

   1. Det er vel ikke helt riktig å svare ja, da slike «bakers percentages» fungerer slik at mengdene oppgis i prosent av hovedingrediensen (ofte mel, her vann). Da skal man ikke redusere vannmengden tilsvarende med 3% (til 0,97 l slik HLx antyder).

 4. Interessant lesing! Langtidssteking virker som en god metode. Hvor lenge anbefaler du at ribba hviler før man skjærer i den?
  Takk for gode råd og på forhånd takk for svar :-)

 5. Tusen takk (som alltid) for en velskrevet og detaljert oppskrift. Står klar for å prøve alternativ 3 også dukker det opp et dumt spørsmål: hva menes med vannbad? Tidligere har vannbad vært beskrevet i forbindelse med sous vide og vakuumpakket kjøtt. I denne artikkelen oppfattes det at ribben skal ligge udekket (ikke pakket i noe som helst) i vannbad slik at saltvannsløsningen skal gjøre jobben sin. Kan du hjelpe meg ved å utdype / spesifisere akkurat det punktet? Igjen – tusen takk for en fantastisk blogg! :)

 6. Hei!

  Takk for (nok) en bra artikkel! I år er min plan å lage ribbe sous vide og jeg fikk en noen tips i metode 3 her.

  Hva er grunnen til at du vil ha ribba i ovnen så lenge på 120 grader etter den har ligget i vannbad?

  Mvh Stian

 7. Strålande inlägg! Jag har alltid funnit metodiken med svålen ned en smula tveksam. Tänker testa din metod nr. 2 i år (corrigendum: du har skrivit fel i titeln till metod 2, där står det »3«).

  På grund av logistik kan jag bara rimma köttet ett dygn, bör jag då öka saltkoncentrationen till 6 % i stället för 3? Bör natronmängden ökas?

  Allt gott!

 8. Metode 3 – Jeg ser at du putter ribba inn i ovnen igjen i 4-5 timer- etter at den strengt tatt er ferdig sous-vide. Jeg er sikker på at det fyller huset med en fantastisk duft. Men, den tørker ikke ut? Det er kanskje for å få litt stekeskorpe og farge på utsiden?

 9. Souse vide metoden hadde veldig lang tid 30 timer i vannbad og så 5 timer i ovn. Blir ikke kjøttet overkokt.?? (ribba ligger nå i saltlaken med natron)
  Arild

 10. Tenkte å prøve meg på metode 3, men lurer på om det ikke er nødvendig å pakke ribben inn i folie de første 8 timene? Eller å ha vann i pannen som ribben ligger i?

 11. Jeg kjørte en variant av dette, hvor jeg brukte dampovn/kombidamper.
  Lot ribba ligge 3 timer på 150grader og så kjøret jeg 15min på 230, ovnen går ikke høyere.
  Svoren ble veldig bra, også 2 dager senere når jeg varmet den opp til kveldsmat. Den føltes litt «fet» i smaken, men det kan være at jeg var litt uheldig med ribba. (Ferdig krydra fra gilde).
  Blir kanskje mer kokt enn stekt, men funka fint.

 12. Hei! Jeg skal lage julemiddag for første gang… Hadde det vært mulig å langtidssteke ribba, ta den ut i ca. en time og så sette den inn på høy varme? Grunnen er at det er transport inne i bildet, og jeg har ikke lyst til å reise til svigers så tidlig :)

 13. Hei! Og takk for en god artikkel! Vi lurer på om ribba skal dekkes til (metode 1)? Bruker du vannbad?

 14. Hei – takk for fin artikkel, nå ligger ribben i sousvide og blir klar, jeg er litt fersk i gamet her men når du skal langtidssteke i ovnen(metode nr 2) og etter sousvide på metode 3, gjør du det da tradisjonelt med vann i pannen eller legger du den rett på rist med panne under. God Jul.

 15. Fabelaktig artikkel! Er hos svigers i år så blir ikke noe sous vide, men skal teste metode 1 imorgen! Pga småbarn skal vi ha ribba klar relativt tidlig. Er det en god idé å sette ribba i ovnen ikveld (på lavere temperatur?), eller må jeg stå opp kl 5 for å sette igang julemiddagen?

 16. Hei, flott artikkel, gleder meg til å teste i morgen. Men jeg må nok ha det inn med teskje, og har et lite spørsmål: Den siste tiden i ovnen på metode 1,2 og 3, skal det være 250 grader varmluft, eller ikke varmluft?

  Ellers god jul! :)

 17. Haleluja, beste ribba jeg har lagt! Metode 2. Ribba i forseglet pose. TAKK, jula er reddet, og varmepistolen er pakket ned :-)

 18. Tusen takk! Altså, dette ble den beste svoren noensinne. God ribbe har jeg laget flere ganger, men har aldri helt fått fresen på svoren. Det har blitt etpar biter til hver. Nå i år ble det knallfin svor over det hele! Ingenting gikk til spille, familien åt og stønnet av fryd om hverandre. Takk for forklaringen på hva som skjer og hvorfor, det er slikt jeg liker. Brukte metode 2, har ikke sous vide, men har en ok ovn, og resultatet er altså perfekt. Beste ribba. Ingen over, ingen ved siden. Tusen, tusen takk.

 19. Suksess. Jeg kan ikke forestille meg hvordan denne kan bli noe bedre i sousviden, for dette var så mørt og saftig som det kan få blitt. Og den svoren. Oh my. Ordene «hellstrøm +ribbe» skal aldri igjen sverte min googlesøkelinje!

 20. Vi benyttet metode 1, altså den aller enkleste i går. Beste ribba jeg har smakt noengang, det ble så vellykket. Kjøttet ble utrolig saftig og svoren sprø som baconcrisp. Kommer nok aldri til å gå tilbake til ordinær ribbeoppskrift som vi brukte før etter dette. Tusen takk for en fantastisk oppskrift, alle gjestene våre ville ha oppskriften etterpå

 21. Takk for bra oppskrift og gode forklaringer. Brukte metode 3 og resultatet ble den beste ribba jeg har smakt. Deilig mestringsfølelse :-)

 22. Lagde ribbe på julaften etter din metode nr 3 Sous Vide. Jeg må bare få lov til å takke for en fantastisk bra oppskrift. Beste ribben ever. Så for meg og mine er det den som gjelder i fremtiden. Måtte bruke litt grill på slutten for å få svoren til å «poppe» og den ble helt perfekt. Atter en gang takk!

 23. Sitat sønn (27): «Prisen for tidenes beste ribbe går til min far! Pulled pork konsistens med super svor!»
  Takk for super oppskrift – brukte metode nr 3 med Sous Vide!

 24. Hei og god Jul. Og ikke minst tusen takk for en engasjerende blogg, jeg har blitt helt hektet på sous vide. Her i huset skal vi feire julen i morgen. Grunnet logistikk har jeg bare 24 timer til rådighet i vannbadet før jeg bør ha ribben i ovnen på 120 grader. Hva anbefaler du, forlenge sous vide tiden og forkorte tiden i ovnen eller?
  Kjøttet har lagt i salt/natron lake i 2 døgn.

  Til tross for juleferie, håper jeg du leser bloggen innimellom og forhåpentligvis får svar innen i morgen.

  Takk igjen for at din blogg har vekket matlaginglysten til live igjen.

 25. Hei og takk for en informativ og god artikkel.
  Kjøpte økologisk ribbe av god kvalitet og besluttet gå for din metode 1.
  Krydret ribben godt med salt og grovt pepper. Vakuumerte den og lot den ligge i tre dager på kjøl. Stekte den i form med litt folie under. Hadde hverken vann eller grønnsaker i formen, mot normalt.
  Resultatet ble helt fantastisk! Har aldri smakt så godt svinekjøtt! Det ekle laget med fett som bruker sitte mellom svoren og kjøttet var smeltet vekk. Igjen var det møreste kjøtt og den sprøeste svor. Tusen takk!

 26. På julaften lagde jeg ribbe til 200kr kiloen til perfeksjon med metode 1. Av vitenskapelig nysgjerrighet og av økonomiske årsaker gikk jeg i anledning nyttårsaften for en ribbe til 30 kr kiloen fra frysern på coop. Jeg kan herved rapportere om at prisen på kjøttet ikke har det spor å si for verken svor eller saftighet av kjøtt. Smaken på den dyre var muligens hakket fyldigere på den dyre, men det er vanskelig å si noe bestemt om. Til info byttet jeg ut surkål og poteter, med villris og hjemmelaget sursøt saus. Fantastisk godt for oss som begynner å bli lei av brunsaus og medister.

 27. Hei,
  Prøvde metode 3 med en tynnribbe i dag.
  Ribben ble fantastisk mør (som pulled pork), og svoren helt perfekt, men selve kjøttet var ganske så tørt.
  Har fulgt oppskriften til punkt og prikke, men oppdaget mot slutten av ribbestekingen at stekeovnen min holdt ca 145 grader når den skulle stått på 120.

  Kan dette være årsaken til det tørre kjøttet?

 28. Hei
  Jeg brukte også metode 3. Til tross for at jeg ikke hadde mer enn 23 timer til rådighet i vannbadet, ble ribben med kjøttet fantastisk mørt. Har ny ovn og den har maxtemperatur på 230 grader, slik at det tok litt lang tid å få svoren sprø. Tenkte på å bruke varmluft, men var skeptisk på om kjøttet kunne bli tørt. Er mulig å kombinere varmluft og damp, men hadde jo brukt mange timer på 120 grader for å få tørket svoren, så det tok jeg ikke sjansen på. Kunne vel brukt grillelementet, men hadde ikke tid til å stå å følge med. Imidlertid brukte jeg det da vi ett par dager senere skulle ha rester, og svoren ble helt fantastisk og kjøttet saftig.

  Tusen takk for en fantastisk blogg, den har gitt meg mange kjekke timers lesing. Og økt lysten til matlaging.

  Marie

 29. Siden svoren naturligvis er fjernet fra ribba tenkte jeg å putte den en tur i dehydratoren, siden jeg ikke har ultralydbad mener jeg… Har du vært inne på tanken?

 30. Har aldri laget svineribbe før og siden jeg skal ha huset fullt på juleaften måtte jeg «prøvekjøre» ribbeoppskrift i forkant.
  Lagde ribbe igår.
  Gikk for Metode 2. Resultatet ble den beste ribba jeg noensinne har smakt!
  Takk for inspirasjon til å prøve denne metoden.

  Skylder deg en tjeneste,

 31. Har tidligere laget langtidsstekt buklist a la Andreas Viestad. Skal bli spennende å forsøke ribbe sous vide

 32. Jeg har veldig lyst til å prøve å steke ribbe i år med metode 1: steke langsomt uten damping. Hadde vært helt gull å slippe det styret det er å dampe.. Jeg stusser bare litt på hva som menes med: «stek i 8-10 timer, alt etter som når du står opp om morgenen» ? skal ribba steke i 8 eller i 10 timer? jeg får jo bare stå opp sånn at jeg rekker det tenker jeg. :)

 33. Fantastisk resultat med metode 3! 14 kg gla’gris fra Anni’s i Mathallen gledet hele julebordet på jobben, og mange som var skeptiske til om sous vide egentlig kunne tilføre noe til ribbe bet i seg ordene etter å ha satt tennene i det supersaftige og gode ribbekjøttet.

  Det eneste som bekymret meg litt underveis var dehydreringen på 120 grader, jeg turte ikke kjøre den så lenge som oppskriften anga (skrudde ned ovnen til rundt 60 grader da kjernetemperaturen kom opp i 75 grader. Neste gang vurderer jeg å kjøle ned ribba før jeg setter den i ovnen. Noen tanker om dette, Hobbykokken?

 34. Jeg har et uvanlig problem: Har blitt overivrig og tatt opp ribba av fryseren for tidlig (…). Nå er jeg redd for at den skal bli dårlig. Er det noen her som vet om jeg kan la den ligge i saltlake lenger enn ett døgn? Hva skjer hvis den får ligge i flere døgn? Burde den kanskje ligge et døgn, tas opp og få «tørke» med salt på» for så og vannes ut?

 35. Hei! Nå står en prøveribbe ala metode 2 i ovnen:) Nevnte for min far at jeg skulle langtidssteke ribba til julaften med svorsiden opp etter at den var i salt/natronlake. Reaksjonen var at det ikke ville gå bra og at jeg MÅTTE etterfylle med vann i panna og hell over ribba underveis. Begrunnelsen: Dersom det ikke er ekstra fuktighet i pannen som kan fordampe vil fuktigheten nødvendig vis trekkes ut av ribba og ribba bil tørr. På en måte gir dette mening, hvis partielltrykket av fuktighet i ovnen er høy vil ikke ribba tørke ut like fort. Altså vil vannet i sørge for maksimal luftfuktighet i ovnen ved fordampning. I tillegg, hvis ribba holder 120 C, vil ikke fuktigheten i ribba fordampe ut av ribba over 8-10 timer dersom det ikke er vann i panna som kan fordampe?
  På den andre siden, å helle vann over ribba vil vel ikke føre til annet enn at overflaten ikke blir tørr?
  Spørsmålet mitt er, hvilke mekanismer fører til at ribba holder seg saftig og ikke tørr selv om temperature er over vannets fordampningstemperatur over så lang tid? Trenger man virkelig ikke noe vann i panna når man tilbereder med metode 1 og 2?
  Hilsen en begynner og skeptiker :)

 36. Lurer på dette med salt og pepper på ribba etter den har vært i vannbad. Peprer og salter du ribba som normalt før langtidsstekingen?

 37. Jeg må gjerne ha ting inn med teskje: bruker du ikke noe vann i formen under steking (metode 1 og 2)?

 38. Når man følger metode 2, skal man krydre ribba med salt og pepper etter den er tatt opp av vannbadet? Skal man steke den på rist og ha en langpanne med vann under for å samle opp fett?

 39. Bruker du vann i formen i det hele tatt med metode 1? Eller smører du bare inn med en nøytral olje?

 40. Prøvde metode 1 i går og fikk utrolig mørt kjøtt og utrolig bra svor, så takk for en bra artikkel!

  Men to ting:
  1. Ble muligens bittelitt tørr, hva kan man gjøre med det?
  2. Savnet kraften fra ribba til å lage saus med, kan man hacke metode 1 til å generere litt kraft?

  1. 1. Skru ned temperaturen og/eller dekke med folie noen timer under steking.
   2. Den lave temperaturen gjør at mer fuktighet holder seg inne i kjøttet fremfor å lekke ut. Prisen å betale for supersaftig kjøtt er i dette tilfellet altså menglende kraft i panna under. No hacks..

   God jul!

 41. Hei, prøvde metode 1, på en 3 kg’s ribbe, men syns at kjøttet ble for tørt på utsatte steder. Tenker å prøve igjen med lavere temperatur. Hva med 80 grader? Da burde alt bli perfekt?

 42. Har prøvd ette et par ganger. Første gangen ble ribba nærmest pulled pork :-) Velger også temperatur 61 eller 62 grader. Mulig 60 er enda bedre. 24 timer burde også gå.
  Har nå for første gang akkurat lagd saltlake. Litt for mye salt 4%, men det tenker jeg skal gå bra.

  1.Hvilken type av ribbe anbefaler du, når man ikke bruker slakter. Familieribbe eller tynnribbe ?
  2. Kan Natron erstattes med Hjortetakksalt ?
  3. Antar at ribba ikke skal saltes etter ligget i lake, men at du i hvert fall gnir in pepper før vakumering ?
  4. Ser du noen problemer med å sette saltlaken ut på veranda, så lenge temperatur lavere enn 10 grader ? (Pinnekjøtt vannes visstnok best ut i romtemperatur)

  1. Hei!
   1, Jeg bruker helst tynnribbe.
   2. Nei
   3. Jeg pleier å pepre etter den er ferdig stekt.
   4. Jeg vet ikke hvorfor du nevner akkurat 10 grader, men man anbefaler ikke å oppbevare kjøtt i temperaturer over 4 grader. Pinnekjøtt og ribbe har veldig forskjellig utgangspunkt siden ribbe er ferskt kjøtt og pinnekjøtt har tørket lenge i tillegg til at det er saltet.

   God jul1

   1. Jeg skrev vel bare 10 grader, for temperaturen ute her i Oslo er mellom 5 & 8 grader nå, og jeg har ikke plass i kjøleskapet. Uansett så blei ribba satt ut i saltlake i den temperaturen, og siden saltlake, så tenker jeg at det går bra.

    Takk for svar. Nå blir den vannbad i 24 timer. Tenker prøver 61 grader.

 43. Hei, jeg leser at noen anbefaler å steke ved 80 C i 10 timer, noen mener 90 C i syv timer mens du anbefaler 120 C i 8 til 10 timer. Det skjer vel noe når en går over 100 C?

  1. Hei!
   Akkurat det har lite å si når det ikke er snakk om så veldig mange flere timer enn det. Det er også et poeng at feilmarginen på stekeovnen er ganske stor. Det er ikke noe særlig som skjer når man går over 100 grader. Bruningsreaksjonene (Maillard-reaksjonen) begynner først å blir synlige fra 140-160 grader og oppover og 100 grader er jo godt under det…

   God jul!

 44. Ved metode 2: kjernetemperaturen kommer fort over 65 når man steker lenge ved 120 grader. Er det et problem? Bør man skru ned temperaturen? Ser at mange langstekte oppskrifter opererer med 75 grader?

 45. Jeg har lenge vært tilhenger av langtidstilberedning av kjøtt. Har selv en sous vide som er blitt godt brukt. Resultatet blir som oftest det vi alle er ute etter, nemlig saftig og mørt kjøtt. Spørsmålet er om metodene egner seg i alle tilfeller.

  Jeg har nå prøvd metode 2 og kan bekrefte at jeg fikk en saftig ribbe med sprø svor. Som jeg ser mange skriver her så opplever flere at de får «pulled pork-felling», med positivt fortegn. Min ribbe sto i 8 timer på 120 grader før den fikk 30 min til svoren på full guffe. Ribba fikk hvile i 15 min. før oppskjæring. Pulled pork konsistensen gjorde at ribba nesten ikke lot seg skjære i fine stykker. Den datt rett og slett fra hverandre til en dynge med kjøtt. Fikk riktig nok et par greie stykker men resten ble sort sett en mølje.

  Konseptet juleribbe er faste gode stykker. Punktum. Selv om pulled pork har vært i vinden et par år nå så er det i alle fall min subjektive mening at det ikke bør dras inn i juletradisjonen. Tenker at ribba kanskje bør stekes i maks 4 timer på noe høyere temeratur.

 46. Hei
  Har jo lagd denne ribben din med ekstremt stort hell flere ganger, det er metode 1 jeg har gjort, helt fantastisk blir det og er like stolt å servere verdens beste ribbe hver gang.
  Nå til helgen til gutte klubben tenkte jeg å lage den med barbecue vri, har du prøvd dette og har noen tips?

 47. Dette blir juleribba i år, men vil gjerne prøve den først. Hva med oppskrift på saus, basert på en av metodene? Takk for informative sider.

 48. Veldig firnøyd med metode 3! Ble helt fantastisk.
  Eneste endringen var at jeg brukte varmluft på stekingen i ovn.
  Og som sagt gav det en fantastisk sprø svor. Var nesten ikke nødvendig å ha den på varmere til slutt!

  Ellers:fantastisk side! Liker den!

  1. Hei, Otto!

   Det kommer selvsagt an på størrelsen på ribba, men hvis du har en 4-5 kilos ribbe kan du regne med at det tar ca. 3-4 timer å dampe den..

   Lykke til!

 49. Hei
  Får svigermor på besøk i julen. Jeg har aldri hatt ribbe i julen før i min oppvekst. Og dette blir første gangen jeg skal prøve ut dette.
  Vi har nytt kjøkken, med egen dampovn. Har hatt en del forsøk med sous vide med rødt kjøtt i høst, og det blir helt fantastisk.
  Ønsker å prøve dette med ribba også, er dette bankers? eller bør jeg prøve meg frem.
  Tenkte å prøve meg på metode 3.
  Ser noen skriver om pulled pork effekt, og at bitene faller fra hverandre. Bør vel ikke bli noe problem om kjøttet får tilstrekkelig hvile før det skjæres opp i biter.
  Hvilket kjøtt skal jeg velge? Kan få bestilt fersk ribbe i ferskdisken på Mega. Er det da tynnribbe som er å foretrekke?
  3kg til 6 pers bør holde? og det børe det bli plass til i en pose også.

  beklager dumme spørsmål fra nervøs nybegynner.

  1. Hei!

   Alle tingene du spør om finnes i teksten og i svarene jeg har gitt i kommentarfeltet.

   Jeg kan selvfølgelig ikke svare på om denne oppskriften er «bankers». Jeg kan bare si at jeg aldri har mislyktes med ribbe og hvis du leser noen av de 90 kommentarene i kommentarfeltet, så ser du at det ikke er noen der som ikke er misfornøyde.

   Pulled pork-effekt og hvile har ingen sammenheng. For å regulere dette må du korte ned på tilberedningstiden.

   Jeg velger alltid tynnribbe.

   3 kg til 6 personer tilsvarer 500 g pr person, som er det jeg anbefaler i artikkelen.

   Lykke til og ha en riktig god forjulstid ;-)

 50. Hvor lang tid må man regne med for steking etter alt. 6 hvis ribba kommer rett fra kjøleskap? Fortsatt ikke vann i lanpanne under ribba?

 51. Hei.
  Jeg gleder meg til å prøve sous vide-varianten nå til helga, og forhåpentligvis også på julaften.
  Jeg har to spørsmål.

  Jeg skal prøve metode 3 til helgen. Målet er middag ca kl 17 på søndag. Det tilsier at jeg burde hatt ribba i lake allerede, ergo må jeg kutte inn tid på et sted her.

  Si at jeg får lagt ribba i lake innen kl 18 i dag. Da skal den i sous vide vannbad på lørdag kl 18, og ligge der i 30 timer. Videre skal den i ovnen kl 24 natt til mandag, og er da ferdig på mandag morgen kl 0500. Her mangler jeg da altså 12 timer. Hvor ville du knappet inn disse 12 timene? Fordele dem på tid i lake og tid i sous vide vannbadet?

  Spørsmål nummer 2:
  Om jeg skal lage denne ribba til julaften er jeg avhengig av å gjøre deler av prosessen hjemme, og deler der jeg skal feire jul. Dit ankommer jeg ikke før kvelden på lille julaften. Kan alt gjøres hjemme, ribba avkjøles etter sous vide vannabdet, og bare kjøre stekeovnsprosessen på julaften? Bør jeg i så fall pakke ut ribba fra vakuumposen etter avkjøling, slik at tørkeprosessen får starte?

  1. Hei!

   Jeg har aldri prøvd å sammenlikne dette time for time, så utslagene det gir med 12 timer fra eller til kjenner jeg ikke. Jeg har imidlertid gjort dette med et helt døgn mindre enn det som står i artikkelen, uten at det gjorde noen merkbar forskjell.

   Jeg er enig i det du skriver på spørsmål to. Det er ikke nødvendig å pakke ut ribba, bare kjøl den fort ned i isbad etter den har vært sous vide.

   Lykke til!

 52. Rask spørsmål. Prengt ribbe? Dette er jo kjemi. Har lagt ribba i saltlake. Har puttet den i en vakumpose da jeg ikke hadde form som kunnne få hele ribba under vann. Har 3% saltlake og 1 ts. Natron per. Liter vann.
  Det er ingen luftbobler i posen og den er vakumert.

  Altså. Får jeg en heftig overaskelse i kjøleskapet i morgen meg sprengt vakumpose? Eller går det greit så lenge det ikke kommer luft til?

  Takker for raske innspill..

 53. Hei, takk for at du deler kunnskapen din. Har alltid slitt med å få svor sprø, uansett om jeg har kopiert Hellstrøm, Brimi eller Espelid. Nå skal jeg prøve din metode nr 2, saltlake og natron. Men jeg har lagt ribba i laken 1 dag for tidlig. Gjør det noe om den ligger 3 dager i stedet for 2?

 54. Hei,

  Lager ribbe for svigers i Australia for 4 året på rad, og skal prøve dette. Har brukt Hellstrøms oppskrift før, men liker vitenskapeligheten bak denne. Fortsatt et par poeng du ikke har klargjort helt for min del:

  1. For Metode 2, skal ribba vaskes og/eller utvannes etter at den er tatt ut av saltlake? Isåfall hvor lenge?
  2. Kan ribba ligge i en stor teflon dekket stekeform, eller er det best at den er på rist, med drypp under?

 55. Tusen, tusen hjertelig takk for fantastisk oppskrift! Vi brukte metode 2 i fjor og den ribba gikk inn i historien som familiens aller beste noensinne. Samtlige satt og stønnet av begeistring over smak og konsistens. Svoren ble så rekordsprø og høy at vi aldri har sett noe lignende. Saftigheten var utrolig i ribba!

  I år igjen skal samme oppskrift prøves og jeg har nå delt siden din med de fleste. De som sverger til den tradisjonelle enkle metoden rett i ovnen vet ikke hva de går glipp av!!

  Igjen: Tusen takk!!❤

 56. Hei Hobbykokken! Først tusen takk for et veldig informativt og spennende innlegg! Endelig fant jeg noen som har tatt seg bryet med å svare på hvorfor «svorsiden må være ned» under første del av steking, når dette åpenbart ikke er nødvendig. Spesielt mange av våre eldre kokker fronter denne metoden sterkt, men kan ikke gi en begrunnelse. Nå har jeg laget ribbe fem ganger og fått perfekt saftig kjøtt og skikkelig sprø svor hver eneste gang. Men, det er med en metode du ikke har nevnt, og jeg håpet at du kunne si litt om dine erfaringer med denne. Siden det er en veldig vanlig oppskrift har du kanskje prøvd den: damping under folie i 45 min på 230 grader først, og ettersteking på 180-200 grader i halvannen time. Ingen saltlake, snuing underveis eller langtidssteking (eller kjøttlim!!). :) I min blogg er jeg opptatt av å gjøre mat fra bunnen av så enkelt som mulig med godt resultat, og håper at flere vil bli inspirert til å lage mer hjemmelaget mat når de ser at det ikke trenger å være en «kunst». Når det er sagt vil jeg selv prøve langtidsstekt ribbe rett og slett fordi jeg ikke har prøvd det. ;) Hører gjerne dine synspunkter på dette! Synes ellers du har en veldig fin blogg her. God jul!

 57. Klokka er 07.30, 1.juledag. I ovnen står to ribber; den ene etter metode 1 og den andre etter 2, for herifra er metodene den samme. Gleder meg til måltidet kl. 18.00. Takk for alle tips! Arild S.

 58. Klokka er 8 på 1.juledag. I ovnen står to ribber, forberedt etter metode 1 og 2, og resten av stekinga er lik på begge metodene. Gleder meg til måltidet kl. 18.00. Takk for gode tips!

 59. Metode 3 i 25 timer. Helt fantastisk resultat. Svoren poppet som popcorn i ovnen. Noe så mørt og saftig kjøtt med en sprø svor jeg aldri har kjent maken til. Takk for et veldig bra innlegg!

  God Jul!

 60. Metode 2. Startet 06.30 idag tidlig etter at grøstadribben har ligget 2 dager i saltlake og natron. Ut av ovnen 15.45 og vente på at ovnen stiger til 250 grader. Etter 15 minutter på 250 grader stiger ut av ovnen en saftig og mør ribbe med en svor ut av en annen dimensjon. 15 minutter hvile. HELT PERFEKT STEKT RIBBE!! Og det første gang jeg lager ribbe.

 61. Metode 2. Startet 06.30 idag tidlig etter at grøstadribben har ligget 2 dager i saltlake og natron. Ut av ovnen 15.45 og vente på at ovnen stiger til 250 grader. Etter 15 minutter på 250 grader stiger ut av ovnen en ribbe med en svor ut av en annen dimensjon. 15 minutter hvile. HELT PERFEKT STEKT RIBBE!! Og det første gang jeg lager ribbe.

 62. 1. juledag og ribbe etter metode 2. Ganske enkelt perfekt ribbe!! Bare å motta hyllesten fra gjestene:-) Skal teste sous vide neste gang. Takk for en super blogg!

 63. Hei
  Jeg kjøpte ribbe før jul, men tenkte ikke å ha den før senere. Jeg tenkte å følge alternativ 3. Hvordan går jeg frem? Fryser jeg den etter å hatt den i saltlake, etter å hatt den i sous vide eller skal jeg fryse den før jeg gjør noe?

 64. Istedenfor aluminiumsballen, som mange sverger til, så bruker jeg en gulløk og et halvt eple under ribba. Gulløken skjærer jeg av toppen og bunnen av, fjerner det ytterste løse laget. Og skjærer et kryss i toppen. Eplet deler jeg fjerner kjernen og stilken. For så skjære et kryss på toppen. Eple og løken moser jeg sener og bruker i sausen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s