smuldepai med frukt og is

Sesongens bær med smuldrelokk og iskrem med tonkabønner

smuldepai med frukt og is
Foto: Magnus Wintersborg

Dette er en variant av epledesserten fra min barndom, som jeg har skrevet om tidligere. Ved å bruke sesongens bær – som blåbær, bringebær, rips og bjørnebær – får man en deilig varm dessert med smuldrelokk. Som en fin kontrast både i smak, sødme og konsistens, har jeg valgt å lage en iskrem med tonkabønner. Denne desserten kan virkelig lages hele året, for det blir like bra enten du lager den med friske bær eller bær fra fryseren.

Du beregner 150 g bær pr. person og til 4 personer får du da følgende ingredienser:

600 g assorterte bær

Mørdeig:
100 g hvetemel
100 g smør, romtemperert
50 g sukker
50 g marsipan
1/2 ts kanel

Fremgangsmåte:

  • Varm opp ovnen til 175 grader.
  • Ha frukten i en ildfast form av passende størrelse. Du kan også ha dem i ildfaste porsjonsformer.
  • Bland sammen ingrediensene til mørdeigen til du har fått en jevn masse. Fordel blandingen over eplene til du har forholdsvis tett lokk. Det skal se rustikt ut, så det er ikke noe vits å hente ut kjevla fra skuffen. Hvis du får noe mørdeig til overs kan du pakke den i plastfilm og oppbevare den til neste gang du skal lage denne desserten. Det er da holdbarheten på smøret som bestemmer holdbarheten, forutsatt at du har hatt god håndhygiene mens du har holdt på.
  • Stek desserten midt i ovnen til lokket har blitt sprøtt og gyldent, det tar ca. 40-45 minutter.

Iskrem med tonkabønner

3 dl fløte
5 dl H-melk
150 g sukker (det blir litt over 2 dl sukker – 1 dl sukker er 70 g)
4 g tonkabønner (1-2 stk), finrevet
120 g eggeplommer (ca. 6 stk)

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen melk og fløte og tilsette finrevet tonkabønne. Kok opp på middels sterk varme. Ta vekk gryta fra platen og la tonkabønnene trekke i ca. 30 minutter.
  • Pisk sammen eggeplommer og sukker til en lett eggedosis til sukkeret er oppløst, ca. 3 minutter.
  • Sil vekk tonkabønnene og hell melken over eggedosisen. Her kan det fort slå seg, så da er det viktig å gjøre det gradvis. Jeg pleier å røre inn et par spiseskjeer først og så gradvis mer etterhvert.
  • Når all melken er helt over eggedosisen ha du blandingen over i en gryte og varmer den opp til 81 grader på middels sterk varme. Bruk en slikkepott for å røre i blandingen med jevne mellomrom.
  • Ha iskremrøren over i en egnet beholder med lokk og oppbevar i kjøleskapet over natten.
  • Kjør blandingen i en ismaskin til den har ønsket konsistens, ca. 30-40 minutter.

One thought on “Sesongens bær med smuldrelokk og iskrem med tonkabønner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s