hjemmelaget sitronbrus

Sitronbrus med spuma-flaske

hjemmelaget sitronbrus
Foto: Magnus Wintersborg

En av mine favorittsysler på kjøkkenet er å prøve å finne ut om jeg kan lage det som vi kjenner fra industrien like bra eller bedre selv og ikke minst om det i det hele tatt er verdt det. Svaret blir som regel ja på begge punktene, selv om det ikke alltid er slik at at det gode man lager er verdt alt arbeidet i hverdagen.

Denne gangen har turen kommet til sitronbrus og det må jeg virkelig si var verdt det lille ekstraarbeidet det var å lage det selv. For å lage sitronbrus på denne måten trenger du følgende ingredienser:

  • Sitron
  • Lime
  • evt. sitronsyre
  • Sukker
  • Vann

Og du trenger følgende utstyr:

  • Gryte
  • Sil
  • Spuma-flaske
  • CO2-patroner (2 stk for en 0,5 liters flaske)

Jeg kommer ikke til å komme med en egen oppskrift denne gangen, for hele poenget med denne øvelsen er jo at du selv skal finne ut av hva som er din favoritt. Du må derfor smake deg frem, men her kommer fremgangsmåten:

  • Kok opp saften av 1 sitron og evt. 1 lime sammen med revet sitrusskall. La det det koke i 1-2 minutter, ta det vekk fra varmen og la det trekke til ca. 10 minutter. Hvis du vil ha en helt klar sitronbrus kan du bruke sitronsyre istedenfor sitronsaft.
  • Kok opp 500 g sukker og 5 dl vann (tant pour tant på fagspråket/fransk) til sukkeret er oppløst, ca. 4-5 minutter.
  • Bland sitrussaften sammen med noen dl av sukkerlake og smak til med vann til du får en smak du ønsker. Du kan evt. justere med litt sitron senere.
  • Sil blandingen og mål opp 5 dl.
  • Hell blandingen oppi en spuma-flaske, skru igjen flasken og fyll på med to CO2-patroner. Vend flasken noen gangen og sett den i kjøleskapet over natten.

 

 

3 thoughts on “Sitronbrus med spuma-flaske

  1. Hvordan er kullsyrenivået sammenlignet med kjøpebrus? Når jeg har prøvd slikt i spuma-flaska, har jeg stort sett bare fått skum, og når det legger seg er det lite CO2 igjen i væsken. Jeg har tenkt at man måtte gjøre en bedre jobb med å fjerne urenheter (f.eks.: http://www.cookingissues.com/2009/07/14/agar-clarification-made-stupid-simple-best-technique-yet/) for å få gode resultater.

    Jeg har også sett flere som anbefaler å bruke en patron, slippe ut trykket og så kjøre på med en eller to nye. Teorien er at gassdelen over væsken nesten bare vil være CO2, siden luften fortrenges, og at mer CO2 da vil løses i væsken. Et det et bevisst valg at du dropper fortrengningssteget? (Dette egner seg godt for side by side-test om noen har flere, like flasker?)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s