sjokolademousse

Luftig sjokolademousse..

Det er få ting som kan måle seg med en deilig sjokolademousse til dessert. I årenes løp har jeg prøvd utallige varianter og har kommet
til at det er to faktorer som er utslagsgivende for en god sjokolademousse: kvaliteten på sjokoladen og hvor luftig du klarer å få den. Når det gjelder kvalitet på sjokoladen er det som regel sammenheng mellom pris og kvalitet. Jeg har et kjærlighetsforhold til Valrhona-sjokolade, men det finnes etterhvert veldig mye god sjokolade å få tak i i Norge.

Når det gjelder sjokoladens luftighet er det hvor mye luft du klarer å piske inn i enten fløten eller eggehviten som er utslagsgivende. Både
fløte og eggehviter har en grense for hvor mye luft du klarer å piske inn i det før det enten skiller seg eller faller sammen. Forrige gang
jeg lagde sjokolademousse gjorde jeg det med en ISI kremsprøyte (spuma-flaske) og da fikk sjokolademoussen en ny dimensjon av
luftighet. Man har sjokoladeblandingen/smeten oppi en flaske, skrur på lokket og fyller på med gass for å få en fantastisk luftig mousse.

Jeg har prøvd det tidligere, men har aldri vært helt fornøyd med blandingsforholdene. Ferran Adrias siste bok The Family Meal inneholder imidlertid en oppskrift som er veldig god og det er den jeg har gjengitt her. Hvis du er glad i kombinasjonen kaffe og sjokolade kan du fint gjøre en liten vri og bytte ut litt av fløten med litt espresso. Her gjelder det å utvise varsomhet slik at kaffesmaken ikke overdøver sjokoladesmaken.

Spuma-flasker er veldig anvendelige og hvis du ikke allerede har en anbefaler jeg å kjøpe en eller i den minste å sette den på ønskelista
til neste bursdag. For de som ikke har spumaflaske eller ikke har tenkt å skaffe seg en har jeg skrevet en veldig god sjokolademousse-oppskrift under bilder som anvender mer tradisjonelt kjøkkenutstyr.

Ingredienser til 6-8 porsjoner

  • 130 g sjokolade, 60% kakaomasse
  • 120 ml kremfløte
  • 4 stk eggehviter
  • 1 stk n2o gasspatron (til krem)

Fremgangsmåte:

  • Finnhakk sjokoladen og ha den i en bolle.
  • Ha kremfløte i en gryte og varm opp på sterk varme til den koker.
  • Hell den kokende kremfløten over sjokoladen.
  • Bruk en visp og pisk sjokoladen og kremfløten til all sjokoladen har smeltet og du har en jevn blanding.
  • Avkjøl blandingen på kjøkkenbenken i ca. 1o-15 minutter.
  • Tilsett eggehvitene og rør sammen med en visp til du ha en jevn masse.
  • Hell blandingen over i en kremblåser, skru på lokket og tilsett en gasspatron med N2O.
  • Rist flaska som bare rakkeren i ca. 30 sekunder og oppbevar i romtemperatur til den skal brukes.
  • Sprøyt ut sjokolademoussen i egnede glass eller porselensformer.
  • Kan serveres som den er eller med hakkede sjokoladebiter eller nøtter.
Du kan se på de store luftboblene at denne moussen er stappfull av luft..

Sjokolademousse uten kremsprøyte

Ingredienser:
225 g mørk sjokolade i biter, helst 60% kakaomasseinnhold
100 g smør, usaltet
0,5 dl sterk kaffe eller espresso
2 plater gelatin
4 stk eggeplomme
6 stk eggehvite

Utstyr:
Kniv til å hakke sjokoladen
Gryte til vannbad
Bolle til vannbad
Visp  til å piske inn eggeplommene
Håndmisker/visp/kjøkkenmaskin til å stivpiske eggehvitene
Slikkepott til å vende inn eggehvitene

Fremgangsmåte:

  1. Legg gelatin-platene i kaldt vann og la dem ligge i 5-10 minutt.
  2. Kok kaffen og bland den sammen med gelatinen når den er klar.
  3. Smelt sjokoladen og smøret over vannbad.
  4. Ta vekk bollen fra vannbadet og bland inn eggeplommene.
  5. Bland inn kaffe/gelatin-blandingen.
  6. La blandingen stå i ca. 30 minutter til den blir romtemperert.
  7. Stivpisk eggehvite og vend den inn i sjokolade-blandingen.
  8. Hell over i egnede former og sett den i kjøleskapet i ca. 2 timer
  9. Ta den ut av kjøleskapet ca. 20 før servering – sjokolademousse smaker bedre når den ikke er helt kjøleskapskald.

Håper det smaker!

 

29 thoughts on “Luftig sjokolademousse..

  1. Ser godt ut ja, hvilken isiflaske bruker du? Er det en halvliter eller en liter? Lurer på å kjøpe en halvliter, men lurer på om åpningen er stor nok til «druetrikset». Hva anbefaler du?

    1. Jeg bruker halvliteren. Hadde litersflaske tidligere, men den ble altfor stor i det daglige. Halsen på litersflaske og halvliteren er akkurat like stor, så det påvirker ikke druetrikset ;-) Gå for halvliteren med mindre du ofter serverer 15+ mennesker ;-)

  2. Hei Olav:)

    Jeg har kikket på innlegget ditt om ‘Kjøkkenutstyr’, og følte at jeg fikk veldig mye nyttig informasjon av å lese den. Selv om folk har ulike oppfatninger om hva som er viktig for dem i motsetning til andre, så håper jeg at du vil skrive flere innlegg om hva du har og bruker av diverse utstyr på kjøkkenet.

    Jeg trenger noen idèer, inspirasjon og så videre før jeg fyller på med mer utstyr hjemme hos meg selv :) Føler at det hjelper å lese om andres erfaringer selv om jeg kanskje skulle ende med å kjøpe noe helt annet tilslutt. Men det hjelper å lese at det er verdt å investere ekstra penger i feks. kniver mens andre ting kanskje ikke trenger å koste like mye.

    Så håper, håper at du skriver om andre ting du har hatt nytte av på kjøkkenet ditt! :)

  3. Genial oppskrift. Takk!
    Aldri brukt så kort tid på desserten, og gjestene var imponert over utstyret, smaken og luften.

  4. Har funnet ut at jeg trenger en spumaflaske for å teste denne desserten (og mye annet spennende) og lurer derfor på hvor slikt kjøpes? (

  5. Hei,

    tenkte jeg skulle lage denne til svigers. Kan du oppklare: Stivpisker du eggehvitene til oppskriften til espuma flasken eller tilsettes disse «råe»?

    Takk,
    Fredrick

    1. Hei!

      Eggehvitene skal ikke stivpiskes, men bare vendes inn i sjokolade/fløte-blandingen til du har en homogen masse. Du kan forsåvidt også gjøre dette med en stavmikser ;-)

      Olav

  6. Heisann

    Hvordan blir det med patron om man har 1.liters flaske? Bør man da bruke to patroner? Driver og titter på flaske og tenker det er like greit å kline til med 1 liter med en gang. Eller mener du at man får til det man trenger med 0,5 liter?

    //Morten

    1. Hvis du har en litersflaske anbefaler jeg å bruke 2 patroner, ja. Første gang jeg kjøpte spuma-flaske tenkte jeg på samme måten og kjøpte en liter. Etter min erfaring er en liter altfor mye til privat bruk. Det meste du har i flaske 5-dobler seg i volum, så du klarer enkelt å betjene f. eks. 10 gjester med sjokolademousse e. l. I forbindelse med en reklamasjon fikk jeg byttet 1-literen til en 0,5 liter og har aldri angret…

  7. Hei, dette har jeg planer om vedr påskemenyen. Gleder meg stort og lurer på en ting…
    Vi er ganske mange rundt bordet på hytta når vi samles påskeaften,16-17 stk., så det jeg lurer på er om jeg kan lage to runder samtidig og da avkjøle runde to i en mugge ved siden av for seg selv. Helle den oppi flaska når runde en er servert og fyre løs med en gang? Jeg har som du skriver kjøpt en 0,5 stor flaske

    God påske!

    1. Hei!

      Ja, du kan lage både to og tre porsjoner og lage fortløpende, men ikke kjøl dem ned – da stivner massen og blir umulig å få ut av flaska ;-)

      Riktig god påske til deg også ;-)

  8. Hei! Knall fin matblogg du har her. Skal gå til innkjøp av en slik spuma flaske. Hvilken størrelse vil du anbefale å kjøpt?

    Thomas

    1. Tusen takk for det ;-) Hvis du bare har en helt vanlig privat husholdning med opptil 5-6 personer, så holder det lenge med en 1/2 liter. 1 literen er først hvis du skal ha mange gjester eller selskap ;-)

  9. Hei!
    Hvor lenge tror du den vil holde samme konsistens etter den er sprøytet ut av flaska? Er det mulig å la den stå noen timer i glass i kjøleskap før servering?

  10. Kjære Hobbykokken, nå er jeg spent på om du kan forklare; jeg lagde dette i dag med min nyinnkjøpte Spumaflaske. Jeg halverte imidlertid oppskriften siden vi bare var 3 personer. Og Skrekk! Moussen var virkelig luftig og fin men den smakte surt – eller egentlig tror jeg det var kullsyre. og var rett og slet uspiselig. Er det slik at man må ha et minimum av volum i flasken? Eller finnes det flere typer patroner og at jeg hadde en med alt for mye «krutt»?
    Eller kan trykket gjøre at fløten surner hvis den er helt på kanten av holdbarhetsdatoen? Jeg smakte på røren før den gikk i flasken og det var ingenting å si på smaken…
    Hva tror du?

    1. Hei!

      Det som har skjedd her er at du har brukt gasspatroner med CO2 istedenfor N2O – dinitrogenoksid. CO2 er som kjent kullsyre og syre passer ikke sammen med melkeprodukter. Pakkene med CO2 er som regel merket med Soda, mens eskene med N2O er merket med Cream.

      Generelt bruker man co2 til ting som er vannbasert og N2O på ting som er melk eller fettbasert.

      Til slutt bør du ike endre på oppskriftene på den måten siden de er nøye tilpasset gassmengder og størrelse på flasken.

      Lykke til!

      Olav

  11. Hei! Lagde dette i kveld, men fikk ikke konsistensen jeg ville ha. Moussen ble rett og slett for tynn…eller flytende. Brukte nøyaktig oppskrift og 0,5 L flaske. Imidlertid hadde eggehvitene vært frosne. Kan det ha noe å si?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s