Fløtegratinerte poteter med ost

dauphin

På fransk heter fløtegratinerte poteter «Pommes dauphinoise», men de serveres ikke med ost slik som vi har blitt vant til Norge. Et stort problem for mange er at fløten skiller seg og det hele ender opp med å se ganske udelikat ut – og det kan vi jo ikke ha noe av ;-) Løsningen er å få ned fettprosenten i smeten ved å ha 50/50 med melk og fløte – funker hver gang.


Ingredienser: (4 personer)

10-12 poteter, avhengig av størrelse
2 hvitløksfedd, finhaket
1 stk løk, finhakket
4 dl fløte
4 dl melk
1 dl ost, gjerne Jarlsberg
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 revet muskatnøtt

Fremgangsmåte:
1. Varm om ovnen til 230 grader
2. Skrell potetene og del dem i 2-3 millimeter tykke skiver.
3. Ha potetene, hvitløken, løken og krydderet oppi en kjele hell oppi fløte/melk-blandingen.
4. Krøll sammen et bakepapir, brett det ut igjen, legg det oppå potene og la det hele koke til potetene er møre på middels sterk varme i  ca. 30 minutt.
5.  Hell innholdet i gryta over i et ildfast fat og ta ost på. La det steke i ovnen til osten bil gyldenbrun – ca.15 min.

Server!

8 thoughts on “Fløtegratinerte poteter med ost

  1. Hehe. Du kan jo ikke noe for at jeg snoker rundt på matblogger til merkelige tider av døgnet. Men de så sabla gode ut!

  2. Jeg tenker på å forsøke denne oppskriften i morgen, nyttårsaften. Hva er forskjellen/poenget med bakepapiret kontra et lokk på gløtt?

    1. Poenget med bakepapiret er nettopp at det kan koke uten å miste så mye væske gjennom damp, som du ville fått med å ha lokket på gløtt. Begge deler går selvsagt fint :-D

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s