Ciabatta

ciabatta

Ciabatta er et av mine favorittbrød, men det er bare synd at man må lage det selv for å få et ordentlig godt et her i landet. Ekte ciabatta lages av en utrolig porøs deig som nok er vanskelig å produsere i store kvanta. I tillegg skal den heve veldig lenge – noe de store bakeriene heller ikke er noen særlig begeistret for å gjøre. Her er en oppskrift som jeg har omskrevet fra boka «Brød fra hele verden».

Ingredienser dag 1
3 g fersk gjær
1,5 dl vann
1/2 dl lunken melk
1/4 ts sukker
150 g hvetemel

Ingredienser dag 2
3 g fersk gjær
2 1/2 dl vann
1 ss olivenolje
350 g hvetemel
1 1/2 ts salt

1. Dag 1. Hell vann, melk og gjær i en stor bolle. La blandingen stå i 5 minutter, tilsett sukker og rør om.

2. Bland inn melet til det blir en løs røre. Dekk bollen med klingfilm eller et kjøkkenhåndkle, og la røren heve i 10-12 timer eller over natten.

3. Dag 2. Hell vann og gjær i en bolle og la blandingen stå i 5 minutter før du rører om. Hell gjærblandingen og olivenoljen i deigen fra dag 1, og bland det godt.

4. Rør inn mel og salt til en våt, klebrig deig. Elt deigen i 5 minutter. Etter hvert vil deigen få mer spenst og samle seg i midten av bollen, men den vil fortsatt være for løs til å kna med hendene.

5. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la den heve til den er tre ganger så stor og full av luftbobler. Det tar ca. 3 timer. Du skal ikke slå deigen sammen. Strø godt med mel på to steleplater, og ha ekstra mel i nærheten til hendene.

6. Formvarm ovnen til 220 grader. Del deigen i to med en deigskrape mens den ligger i bakebollen.

7. Form deigen til et rektangel som er ca. 30 cm langt. Ha godt med mel på hendene mens du drar i deigen. Ha mer mel på brødet og hendene. La fingrene gli langs sidene av brødet, og dytt kantene av deigen forsiktig inn på undersiden.

8. Gjenta trinn 7 med den andre delen av deigen. La brødene heve i 20 minutter utildekket. De vil vokse både i bredden og høyden.

9. Stek brødene i forvarmet ovn til de er store og gyldne, ca. 30 minutter. Når de er ferdige, lyder det gult når du banker lett på undersiden. Legg brødene til avkjøling på bakeristen.

One thought on “Ciabatta

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s